New Perth stadium puts fans first by embracing the Social Model

An image of the new, 60,00 seater West Australian stadium in Perth

Perth’s new stadium sets the benchmark for public facilities; ensuring people with a disability enjoy the same five-star experience as all spectators.

With undercover seating, parking bays, automatic toilet doors and wheelchair positions on all levels, the new West Australian stadium will provide the same level of access for all.

Perth Stadium has been in the planning for over two years and construction of the 60,000 seat venue began in December 2014. The multi-purpose venue will host Australian Football League, Rugby, Football, Cricket and concerts and will be open in early 2018.

The stadium has been designed with spectators at its heart, the “fan’s first” ethos has resulted in an innovative design to ensure a great atmosphere and accessibility for all spectators. Architects have adopted the Social Model which embraces accessibility and customer service for spectators throughout the venue. Disabled customer’s needs are integrated into the overall design, meaning all spectators have access to the same facilities, including the chairman’s lounge, all restaurants and media areas, so family and friends can enjoy their experience together.

User group involvement has ensured that designers have managed to achieve C60 sightlines throughout the stadium. By taking a Social Model approach, the stadium will have 1.5% of the spectator seating allocated to wheelchair spaces with flexible seating alongside for carers. Facilities also include:

  • Automatic doors on all 21 accessible toilets
  • Three changing area toilets (a first for an Australian stadium)
  • All concessions, ticket windows and retail outlets at a height suitable for wheelchairs
  • 12 lifts
  • Undercover seating

The SGSA was invited to join the design phase of the project to provide Green Guide compliance advice and to review the design plans. Rick Riding, SGSA Inspector says “This project has undergone an extensive planning phase involving the Western Australian State Government, architects, developers and User groups. The collaboration between the teams was first-class. The project planners were keen to ensure the venue achieved the gold standard in spectator safety and experience. It has been good to see how the adoption of the Social Model has resulted in a stadium that sets a new benchmark in design for all.”

www.perthstadium.com.au